Ağız Kuruluğu

Tükürük bezlerinin tükürük salgılama fonksiyonlarının azalması sonucunda ağız kuruluğu oluşur. Örneğin; yaşlılık, bazı sistemik hastalıklar (AIDS, Şeker hastalığı, Parkinson), çiğneme kabiliyetinin azalması, tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması, radyoterapi sonrası tükürük bezlerinde kalıcı hasar oluşması, bazı ilaçlar (tansiyon ilaçları, antidepresanlar vb.), kafein ve alkol tüketimi, ağız kuruluğunun başlıca nedenleri arasında yer alırlar. Tükürük salgısındaki azalma sonucunda; dilde yanma hissi, kuru yiyecekleri yeme zorluğu, konuşma zorluğu, sık sık kusma, protez kullanım zorluğu, dudak kuruluğu, tat bozukluğu ve kötü ağız kokusu oluşumu gibi oldukça ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Tükürüğün yıkama-temizleme mekanizması dişi temiz tutar ve çürük önlenir. Ağız kuruluğu olan bireylerde bakteri plağı ve yiyecek artıkları tükürük yardımı ile yeterince temizlenemeyeceğinden diş eti hastalıklarına ve çürük oluşumuna yatkınlık artar.
 

Ağız Kuruluğu Nasıl Kontrol Altına Alınır? 

Sık sık su içilmeli, şekersiz sakız çiğnenmelidir. Sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı, gerekirse yapay tükürük tabletleri kullanılmalıdır. Tükürük akışını artıran ağız gargaraları ve diş macunlarının düzenli olarak kullanılması diğer bir önlemdir.