Invisalign tedavisi Nedir?

Invisalign şeffaf plak tedavisi, kısaca Invisalign olarak da bilinen ortodontik bir tedavidir. Diş teli olmadan dişlerin hizalanmasında kullanılır. Kişiye özel bir şeffaf plak hazırlanır ve bu plakla dişleriniz zamanla olmaları gereken yerlere yerleşirler. Klasik diş telleri kadar kolay fark edilemezler ve çıkarılıp takılabilirler.

Şeffaf plak tedavisi kimlere uygulanabilir? Yaş sınırlaması var mı? 

Diş çevre dokuları sağlıklı olan her bireye uygulanabilen şeffaf plak tedavisinde herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Erişkin hastalara uygulanabildiği gibi, çocuklarda da 6-7 yaşından itibaren şeffaf plak tedavisi yapılabilmektedir.

Hastanın implantı var ise şeffaf plak tedavisi uygulanabilir mi? Daha önce dişlerinde bir işlem görmüş her hastada bu tedavi uygulanabilir mi? 

Dental implantlar kemikle kaynaştıkları için doğal diş gibi kemik içerisinde hareket ettirilemezler. Tedavide, dental implantın hareketsiz bırakılması, kuvvet uygulanmaması planlanırsa, diş implantı bulunan hastalara da şeffaf plak tedavisi uygulanabilir.

Dişlerine daha önce dolgu ya da kanal tedavisi uygulanmış hastaların şeffaf plak tedavisi görmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Şeffaf plak tedavisi dişlerinde aşırı çapraşık olan hastalar için de kullanılabiliyor mu?

Aşırı çapraşıklığın bulunduğu hastalarda da şeffaf plak tedavileri ile güzel sonuçlar elde edebiliyoruz. Hatta çapraşıklık çok fazla olduğu için kalıcı diş çekimi planladığımız hastalarımızda da tel tedavisi yerine şeffaf plak tedavisi uygulayabiliyoruz.

Invisalign Tedavisi Nasıl İlerler?

Tedaviye başlamadan önce tüm diş çürüklerinizin ve diş taşlarınızın temizlenmiş olması gerekir. Önce her tedavide olduğu gibi x-ray çekilir ve muayene edilirsiniz, sonrasında dişlerinizin 3 boyutlu bir modeli (izlenimi) size özel bir tedavi planı oluşturmakta kullanılır. Ortodontistinizin hazırladığı tedavi planınız ,ağız içi tarama kayıtlarınız, röntgenleriniz ve fotoğraflarınız plak üretici firma ile paylaşılır. Sizin için özel olan dijital tedavi simülasyonu hazırlanarak ortodontistinizin onayına sunulur.

Simülasyon doktorunuz tarafından incelendikten sonra gerekli düzeltimler yapılır.  Tedavi planı üzerinde düzeltmeler yapılıp, simülasyon son haline geldiğinde, tedavinin kaç plakla yapılacağı ve ne kadar süreceği de belirlenmiş olur. Tedavi süresi ve plak sayısı, hastanın başlangıç problemine bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir. Ortodontist onay vermeden önce tedavi planı simülasyonunuzu sizinle paylaşabilir ve bu sonuçla beklentinizin karşılanıp karşılanmadığını doktorunuzla görüşebilirsiniz. Son tedavi simülasyonu ortodontistiniz tarafından onaylandıktan sonra, plaklar üretilmeye başlanır. Plaklar 3-4 hafta içerisinde doktorunuzun eline ulaşır. İlk seansta ataşmanlar yapıştırılır. Gerekli ise stripping işlemi uygulanır ve doktorunuzun uygun gördüğü kadar sayıda plak doktorunuz tarafından size teslim edilir.

Şeffaf plaklarla kontrol aralıkları uzundur. Geleneksel braketlerde olduğu gibi aylık kontrol çoğu zaman gerekmez ve 2-3 aylık periyodlarla kontroller uygun olabilir.

Hastaların şeffaf plak süreçlerine destek olmak amacıyla oluşturulmuş My invisalign uygulaması hastaların plak değişimlerinin zamanını hatırlatmak, plak takma sürelerini takip etmek, bu konuda doktorunu bilgilendirmek, yaklaşan randevuları takip etmek için kullanılabilmektedir.  Ara aşama ilerleme fotolarınızı doktorunuzla, ailenizle arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz ve doktorunuz gönderdiğiniz fotoğraflarınızdan, nasıl ilerlediğinizi takip edebilir ve size tedavinizin nasıl gittiği konusunda geri bildirimde bulunabilir.

Şeffaf plak tedavisinin ara kontrolleri, sanal kontroller olarak da ilerleyebilmektedir. bu amaçla Invisalign Sanal Bakım özelliği ortodontistlerin, hastalarının invisalign şeffaf plak tedavilerini uzaktan takip edebilmesine yardımcı olan bir özelliktir. My Invisalign uygulaması, hastaların mobil cihazlarından ilerleme fotoğrafları çekip yüklemelerini sağlar. Hasta plak değişikliğinde fotoğraf gönderdiğinde, doktoru, Invisalign Sanal Bakım sayfasından, fotoğrafları inceleyerek tedavinin plana uygun ilerleyip ilerlemediğini kontrol eder ve hastasına gerekli talimatlar verebilir. Tedavi ile ilgili konuların görüşülmesi için canlı bir etkileşim gerektiğinde, Invisalign Sanal Bakım sayfasında hastayla bir video görüşmesi planlanabilir veya hastaya yüz yüze bir randevu oluşturması talimatı verilebilir. Bu sayede ortodontistler farklı ülkelerde yaşayan hastalarının Invisalign tedavilerini yürütebilirler.

Şeffaf plak tedavisinde hasta nelere dikkat etmelidir? Kısıtlamalar var mı? 

Plakların ortodontistinizin önerdiği sürede değiştirilmesi, vaktinden önce değiştirilmemesi gerekir. Günlük kullanım süresi 20-21 saatin altına düşmemelidir. Plaklar ağızda iken sıcak şeyler içilmemesi, yemek yenmemesi gerekir. Plaklar ağızdan çıkarılıp istediğinizi yiyip içebilirsiniz, yeme içme kısıtlaması yoktur.

Şeffaf Plağınızın Bakımını Nasıl Yapabilirsiniz?

Plağınızı her sabah akan ılık suyun altına tutarak fırçalayabilirsiniz. Ayrıca, protez temizleme tabletleri ya da temizleme jeli de kullanabilirsiniz.

Plağınızı Ne Kadar Takmanız Gerekiyor?

Bu tedavi kişiye özel olduğu için plağınızı ne kadar süreyle takacağınız tamamen sizin plağınızı gün içinde ne kadar taktığınıza ve dişlerinizin durumuna bağlıdır. Sadece doktorunuz tedavi sürecinizi belirleyebilir.

Invsalign Diş Teline Göre Ne Açılardan Avantajlıdır?

Invisalign şeffaftır, bu yüzden çoğu insan plağınızı fark etmez. Dişlerinizin hizalanması klasik tellere göre Invisalign'da daha belirgindir. Invisalign kullanırken ağız ve diş sağlığınızı korumak daha kolaydır. Şeffaf plaklar klasik diş tellerine göre daha rahattır, dişlerinizi ve diş etlerinizi rahatsız etmez. Invisalign tedavi sürecinde doktor kontrollerine daha az ihtiyaç duyarsınız, böylece şeffaf plak tedavisi size zaman kazandırır. Ayrıca şeffaf plak tedavisinde, tedavinin en başında dişlerinizin tedavi sonunda alacağı şekli öngörmek mümkündür. Hastalarımızın tedavi sonucunu en baştan görmesi, onlara tedavilerinde motivasyon sağlar.

Her Doktor Invisalign Tedavini Uygulayabilir Mi?

Bu tedaviyi bir ortodontist yapmalıdır ve ortodontistin de Invisalign sertifikası olması gerekir.

Aktif tedavi süreci tamamlandıktan sonra süreç nasıl ilerler?

Tedavi bittikten sonra, pekiştirme tedavisi ile dişlerin pozisyonlarını korumak ve tekrar bozulmasını engellemek amacıyla, pekiştirme plakları veya lingual retainer'lar kullanılmalıdır. Bu aşamada doktor kontrolleri 6 ayda bir yapılabilir.